Uvod v energijske skupine

Poznavanje primarnih energij so poznali že v antiki, verjetno tudi že prej, vendar pisnih zapisov o tem žal ni. Empedokles, ki je živel prilbližno 500 pr.n.št. je v eni izmed svojih pesmih navedel, da ves na tem svetu nastane zaradi posledice mešanja štirih korenin stvari oziroma energijske skupine: 

  • ognja
  • vode
  • zraka
  • zemlje

Vse štiri korenine združuje in ločujeta sili ljubezni in sovraštva.

Iz teh energij je nastalo tudi celotno vesolje, vključno z našim planetom in vsem živimi bitji na zemlji. Vsak izmed nas nosi košček tega vesolja v sebi. Iz tega lahko tudi nadaljujemo, da se v vseh nas nahajajo štiri “korenine” – mi jim bomo rekli energijske skupine. Torej vsak izmed nas nosi v sebi element ognja, vode, zraka in zemlje. Toda vsak izmed nas ima svojo razdelitev teh elementov oziroma delež posameznega elementa se pri vsakemu posamezniku razlikuje. Kljub temu lahko posplošimo populacijo na posamezni element, ki je najmočnejši v telesu. Pri nekaterih osebnostih hitro opazimo, kakšen je pri njih prevladujoči element. Na primer, oseba v rojena v zodiaku leva je običajno zelo aktivna in ima energije ter volje, več kot vsi ostali v prostoru. Hitro opazimo, da je prevladujoči element pri tej osebi ogenj.

 

energijske skupine

Vsak omenjeni element, ki se pojavlja pri vseh ljudeh je neločljivo povezan tudi s samim ciklusom življenja v svojem bistvu. Posamezni elementi predstavljajo dele našega celotnega življenja – lahko jim rečemo “štirje letni časi našega življenja”.

 

Vse se začne z našim rojstvom in otroštvom, ki predstavlja zimo in s tem koncept oblikovanja. Za zimo prihaja pomlad in s tem razcvet, to simbolizira našo mladost in vitalnost. Poletje prinaša višek sezone tudi v naših življenjih, saj predstavlja odraslost in zrelost. Na zadnje pride še prelepa jesen, ki predstavlja počasni sestop iz viška naših življenj in na koncu zaton.

V naslednjem prispevku bomo pogledali pomen in značilnosti posameznih elementov.

Preberite si še:

Kaj je karmični dolg

Kako delujejo čakre

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja